دسترسی نامحدود
برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند
برای ارتباط با ما می توانید از طریق شماره موبایل زیر از طریق تماس و پیامک با ما در ارتباط باشید
در صورت عدم پاسخ گویی از طریق پیامک با پشتیبان در ارتباط باشید
برای کاربرانی که ثبت نام کرده اند
درصورت عدم همخوانی توضیحات با کتاب
از ساعت 7 صبح تا 10 شب
ویرایش:
نویسندگان: Alan Harding
سری:
ISBN (شابک) : 9088902011, 9789088902017
ناشر: Sidestone Press
سال نشر: 2013
تعداد صفحات: 167
زبان: English
فرمت فایل : PDF (درصورت درخواست کاربر به PDF، EPUB یا AZW3 تبدیل می شود)
حجم فایل: 13 مگابایت
در صورت تبدیل فایل کتاب Salt in Prehistoric Europe به فرمت های PDF، EPUB، AZW3، MOBI و یا DJVU می توانید به پشتیبان اطلاع دهید تا فایل مورد نظر را تبدیل نمایند.
توجه داشته باشید کتاب نمک در اروپای ماقبل تاریخ نسخه زبان اصلی می باشد و کتاب ترجمه شده به فارسی نمی باشد. وبسایت اینترنشنال لایبرری ارائه دهنده کتاب های زبان اصلی می باشد و هیچ گونه کتاب ترجمه شده یا نوشته شده به فارسی را ارائه نمی دهد.
نمک در گذشته باستان مانند امروز یک کالای بسیار مهم بود. نقش آن در ارتقای سلامت انسان و خوش طعم کردن غذا به خوبی شناخته شده است. در جوامع دهقانی نیز نقش بسیار مهمی در حفظ مواد غذایی و در طیف وسیعی از صنایع ایفا می کند. کشف شواهد مربوط به تولید و استفاده باستانی نمک در طول سالیان متمادی مورد توجه مورخان بوده است، اما علاقه به باستان شناسی نمک در زمان های اخیر مورد توجه ویژه تحقیقات قرار گرفته است. این کتاب تاریخچه تحقیقات در مورد نمک باستان شناسی و داستان تولید آن در اروپا از دوران اولیه تا عصر آهن را دنبال می کند. نتایج تحقیقات اخیر را ارائه می دهد که نشان می دهد در حال حاضر چه مقدار شواهد جدید از کشورهای مختلف اروپا در دسترس است. این کتاب رویکردهای جدیدی را برای باستان شناسی نمک در نظر می گیرد، از جمله تجزیه و تحلیل GIS از ارتباط پراستناد بین انبارهای احتکار عصر برنز و منابع نمک، و امکان روایت جدیدی از تولید نمک در اروپای ماقبل تاریخ را بر اساس نقش نمک در جامعه، از جمله مسائل مربوط به جنسیت و کنترل منابع. این کتاب هم برای دانشگاهیان و هم برای خوانندگان عام علاقه مند به ماقبل تاریخ یک کالای اساسی، اما اغلب کمتر مورد توجه در گذشته باستان در نظر گرفته شده است. این شامل نتایج تحقیقات خود نویسنده و همچنین بررسی بهروز از کار جاری است. درباره نویسنده: آنتونی هاردینگ، استاد باستانشناسی در دانشگاه اکستر، بریتانیا، و صاحب نظر عصر برنز اروپا است. او عضو آکادمی بریتانیا و رئیس هیئت امنای مجله Antiquity است. او از سال 2003 تا 2009 رئیس انجمن باستان شناسان اروپا بود.
Salt was a commodity of great importance in the ancient past, just as it is today. Its roles in promoting human health and in making food more palatable are well-known; in peasant societies it also plays a very important role in the preservation of foodstuffs and in a range of industries. Uncovering the evidence for the ancient production and use of salt has been a concern for historians over many years, but interest in the archaeology of salt has been a particular focus of research in recent times.This book charts the history of research on archaeological salt and traces the story of its production in Europe from earliest times down to the Iron Age. It presents the results of recent research, which has shown how much new evidence is now available from the different countries of Europe. The book considers new approaches to the archaeology of salt, including a GIS analysis of the oft-cited association between Bronze Age hoards and salt sources, and investigates the possibility of a new narrative of salt production in prehistoric Europe based on the role of salt in society, including issues of gender and the control of sources.The book is intended for both academics and the general reader interested in the prehistory of a fundamental but often under-appreciated commodity in the ancient past. It includes the results of the author's own research as well as an up-to-date survey of current work.About the author:Anthony Harding is Professor of Archaeology at the University of Exeter, UK, and an authority on the European Bronze Age. He is a Fellow of the British Academy and Chairman of Trustees of the journal Antiquity. From 2003-2009 he was President of the European Association of Archaeologists.
Introduction The uses of salt The action of salt in the body History of research Conclusion Salt: what it is, where and why it appears What is salt? Origin and occurrence of salt deposits Conclusion Production techniques through the ages The techniques Ethnography Written sources: classical antiquity, medieval and early modern Conclusion From earliest times to the Chalcolithic Introduction Salt up to the end of the Chalcolithic: conclusions The Bronze Age Briquetage Mines and quarries The trough technique The Bronze Age – summary The Iron Age: Austrian mines, French briquetage, English Red Hills and other sites Lagoons and salt-pans: Greece and Rome Mining and quarrying Salt-boiling using briquetage The Iron Age: summary The development of salt working through European prehistory The salt zones of Europe Salt as an economic resource The scale of production The movement of salt Salt and metal Salt as an economic resource: conclusion Salt and society Chaînes opératoires Cross-craft interaction Commoditization/Commodification Technological innovation Salt and society Gender aspects Provisioning production sites Towards a new narrative of salt production Conclusions and prospects Salt today The future of salt from the past Appendix References